Duurzaam bouwen: levert dat veel geld op?

Veel mensen denken dat het verduurzamen van hun huis, of het bouwen van een duurzaam huis, veel geld kost. Toch is niets minder waar. Een duurzame woning levert op den duur ook daadwerkelijk geld op. Waar je precies aan kunt denken, kun je hieronder lezen.

1. Besparen op energiekosten

De voornaamste reden waarom mensen hun huis verduurzamen of een nieuwbouwhuis duurzaam willen bouwen, is omdat er kan worden bespaard op energiekosten. Een duurzame woning heeft vaak HR++-glas, zonnepanelen, geïsoleerde muren, een geïsoleerd dak en is vaak gasloos. Dit zal ervoor zorgen dat je flink kunt besparen op de energiekosten. De thermostaat hoeft bijvoorbeeld helemaal niet aan, of deels. 

Ook kun je denken aan natuurinclusief bouwen. Nu vraag je je vast af: wat is natuurinclusief bouwen? Natuurinclusief bouwen is een duurzame manier van bouwen waarbij de biodiversiteit wordt behouden. Een voorbeeld daarvan is het aanleggen van een groen dak of een groene gevel: groen heeft een isolerende werking, zodat je ook daarmee weer kunt besparen op de energiekosten. Bovendien zal groen ook dienen als een natuurlijke waterbuffer. Win-win!

2. Besparen op onderhoud

Wist je dat je ook enorm kunt besparen op onderhoudskosten? Een oude woning heeft nou eenmaal meer onderhoud nodig dan een duurzame, nieuwe woning. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het onderhoud van de houten kozijnen of de cv-ketel. Wanneer je in plaats van houten kozijnen kunststof kozijnen hebt vragen deze 0 onderhoud van je, alleen een keer een schoonmaakbeurtje. Een cv-ketel is vaak in duurzame woningen niet eens aanwezig. 

3. Subsidies

De overheid wil stimuleren dat er duurzaam wordt gebouwd. Er zijn dan ook meerdere subsidies die je aan kunt vragen als je een duurzame woning wil bouwen. Zo krijg je bijvoorbeeld subsidie wanneer je je huis isoleert, van het gas afgaat of de omgeving wil vergroenen. Check van tevoren op welke subsidies jij recht hebt en doe hier vooral je voordeel mee.

4. Ook kleine veranderingen leveren geld op

Alle kleine beetjes helpen. Kies bijvoorbeeld voor duurzame lampen, plaats tochtstrips onder de deuren, vergroen de tuin of plaats een vleermuiskast in de gevel zodat de biodiversiteit blijft bestaan. Met deze kleine veranderingen kun je op een gegeven moment veel geld besparen en het milieu een handje helpen.

5. Woning wordt meer waard

Wanneer je een huis gaat bouwen zit je er waarschijnlijk niet snel aan te denken om dit huis te gaan verkopen. Maar wanneer het een paar jaar na de bouw tóch tijd is om het verkoopbord in de tuin te zetten, krijg je gegarandeerd meer geld voor een verduurzaamd huis. Met andere woorden: wanneer je nu investeert in het verduurzamen van jouw huis, wordt jouw huis meer waard.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *