Waar moet je op letten bij een autofinanciering?

Heb jij jouw droomauto gevonden, maar weerhoudt het prijskaartje je om de bolide te kopen? Dan bestaan er een aantal oplossingen om alsnog in jouw droomauto te kunnen rijden. Zo kun je een lening afsluiten voor de auto, maar je kunt ook een auto gaan leasen. De verschillen zullen we hieronder voor je uitleggen.

Lening bij de bank

Je kunt een lening afsluiten bij de bank, zodat je dit geld kunt gebruiken voor de auto. Je kunt hiervoor kiezen voor een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening krijg je namelijk het bedrag op jouw rekening gestort en vervolgens kun je deze uitgeven aan de auto. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat je te maken krijgt met een rente, en dat je binnen een bepaalde tijd de lening moet hebben afgelost. Je wil natuurlijk niet opgezadeld zitten met een schuld. Bovendien word je bij een lening altijd getoetst bij het BKR, vooral als je al een negatieve BKR-registratie op jouw naam hebt staan. Een lening aanvragen kan vanwege die reden nogal lastig zijn.

Lening bij de dealer

Je kunt er ook voor kiezen om geld te lenen bij de dealer, in plaats van bij de bank. Dit wordt vaak ook wel aangeduid als een afbetaling. Wel is het belangrijk om altijd te kleine lettertjes door te nemen. Je wil immers niet voor verrassingen komen te staan. Vaak heb je ook bij zo’n lening te maken met een rente.

Leasen

Je kunt er ook voor kiezen om een auto te leasen. Je hebt de keuze uit financial lease of operational lease. Bij financial lease ben je economisch eigenaar van de auto. De auto is dus van jou en je kunt er mee doen en laten wat je wil. Wil je ‘m bestickeren? Dat is gewoon toegestaan. Bovendien hoef je de auto niet meer in te leveren als het leasecontract is afgelopen, wat bij operational lease wel het geval is. 

Bij operational lease ‘huur’ je daarom als het ware de auto. Wel word je bij operational lease ontzorgd: je hoeft geen wegenbelasting te betalen en ook geen onderhoudskosten. Dat doet de leasemaatschappij voor je.

Dan heb je ook nog occasion lease. Zoals de naam al doet vermoeden lease je bij occasion lease een tweedehands auto. Occasion lease is eigenlijk het leasen van een occasion op basis van financial lease. Het grote voordeel van occasion lease is dat de levertijden een stuk korter zijn: de auto bestaat natuurlijk al. Bovendien is het ook nog eens goedkoper. Het leasen van een auto is dus eigenlijk een heel aantrekkelijke optie. Vooral als je kiest voor een elektrische auto, want in dat geval heb je ook nog eens te maken met veel voordelen waaronder dat het beter is voor het milieu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *